Bombilla’s & kalebassen

Bombilla

In het Spaans bombillas, in het Portugees bombas – zo heten de drinkrietjes waarmee je mate drinkt. Ze hebben aan de onderkant een soort zeefje dat voorkomt dat je de matebladeren mee opdrinkt.

Het zeefstuk

Meestal zijn de zeefjes vast ingebouwd. Ze zijn robuust, filteren uitstekend en kunnen ook goed worden gebruikt om de matebeker leeg te schrapen.

De lengte

Om goed te kunnen drinken moet de bombilla minstens 2 cm boven de matebeker uitsteken, maar niet te ver, anders blijf je er gemakkelijk achter haken en kan de mate omvallen.

Naar de bombilla’s.
[NL]Bombilla klassischer Mate Tee Trinkhalm caámate

De matebeker.

[NL]Keramik Cuia Matebecher schwarz caámate

De caámate-cuia.

De waarschijnlijk eenvoudigste manier om mate te bereiden is de bereiding in de cuia … misschien zelfs de mooiste.

De bereiding lukt zelfs beginners moeiteloos en de intensiteit van de mate-infusies is bij elke opgieting goed te doseren.

De cuia is in Brazilië al lange tijd hét nummer-1-drinkvat voor mate … meestal gemaakt van een kalebas en in verschillende vormen en maten overal in Zuid-Brazilië te bewonderen.

Daar wordt mate meestal met zeer fijn matepoeder bereid, wat de nodige oefening vraagt.

Met de caámate-cuia hebben wij een model ontwikkeld dat ook uitstekend werkt met de in Duitsland gangbare matesoorten. De infusies uit de cuia zijn iets milder dan uit een kalebas en daardoor is ze ook zeer geschikt voor mensen die net met mate beginnen.

Probeer haar uit – jullie zullen haar geweldig vinden.

Viva la cuia.

Naar de keramische cuia.

Matebeker van roestvrij staal

Licht, robuust en modern. Een matebeker die zowel geschikt is voor op kantoor als voor outdooravonturen. Of je je mate graag heet of ijskoud drinkt: dankzij de dubbelwandige isolatie blijven je handen altijd beschermd en aangenaam op temperatuur.

Je kunt je mate hierin met vruchtensap, suiker of haverdrink drinken; na het omspoelen is hij weer schoon en smaakneutraal. Een natuurkalebas neemt daarentegen altijd wat smaak op en geeft die later weer af.

Uiteindelijk is het een kwestie van voorkeur welke matebeker je kiest. Wij gebruiken ze allemaal – elke heeft zijn sterke punten, afhankelijk van de situatie.

Naar de roestvrijstalen matebeker.

De keramische kalebas.

Iets makkelijker te onderhouden dan de kalebas van pompoen is deze keramische variant.

De smaak van mate-infusies uit een keramische mate is puur en helder, zonder de licht bittere eigen­smaak die een pompoenkalebas met zich meebrengt. Sommigen zien dat als voordeel, anderen als nadeel.

Daarnaast kun je je mate met haverdrink, vruchtensap of suiker verfijnen – iets wat je beter niet in een pompoenkalebas doet, omdat deze anders kan gaan schimmelen.

Een nadeel ten opzichte van de pompoenkalebas is het gladde binnenoppervlak: bepaalde bereidings­methoden lukken niet zo goed als met een natuurlijke kalebas.

Ben je vaak met je mate onderweg, dan zijn de pompoenkalebas of de roestvrijstalen matebeker geschikter, omdat ze minder snel breken en lekker licht zijn.

Thuis of op kantoor is een keramische matebeker prachtig en ligt hij zacht en warm in de handpalmen.

Uiteindelijk is het een kwestie van smaak waar je voor kiest.

Naar de keramische kalebas.