Mate thee in de French press – in 4 eenvoudige stappen perfect bereid

Mate thee in de French Press – snel en eenvoudig bereid. Aromatisch en intens van smaak, zonder kwaliteitsverlies, met eenvoudige bediening, moeiteloze reiniging en zonder papieren filter. Dat is de belofte van de French Press Mate. Maar klopt dat wel?

In 4 eenvoudige stappen naar het perfecte Mate French Press resultaat.

[NL]French Press caamate Vorbereitung Mate Tee Löffel Glas

Voorbereiding - Wat heb ik nodig?

  1. French Press
  2. 24 g caámate
  3. Waterkoker, pan of ketel
  4. 1 liter water
  5. Een weegschaal (of als alternatief een eetlepel)
Naar de French Press

Stap 1: De dosering - Hoeveel mate thee heb ik nodig?

Wij raden 24 gram mate thee per liter water aan.
Heb je geen weegschaal bij de hand, dan kun je als alternatief een eetlepel gebruiken.
Een volle eetlepel komt overeen met ongeveer 6 gram mate thee.
Dat betekent dat je voor één liter water 4 eetlepels mate thee nodig hebt.
Vul de gewenste hoeveelheid mate in de lege kan.

Omdat niet iedereen een weegschaal heeft en om je dagelijkse mategebruik te vereenvoudigen, vermelden we op alle caámate-verpakkingen de hoeveelheden in eetlepels.

Let op: De dosering is een belangrijke smaakfactor.
Gebruik je te weinig mate thee, dan wordt de infusie dun en waterig.
Gebruik je te veel, dan wordt de smaak zeer sterk en bitter.

[NL]French Press Mate Tee einfüllen Dosierung
[NL]French press Wasser einfüllen Wassertemperatur

Stap 2: Water verwarmen & inschenken - Speelt de watertemperatuur een rol?

Ja, de watertemperatuur speelt zelfs een cruciale rol. De optimale watertemperatuur ligt tussen 65° - 75°C. Verwarm het water en giet het in de French Press kan. Let op: Als je mate te koud opgiet, smaakt het flauw. Als je het te heet opgiet, wordt het bitter.

Tip: Heb je geen waterkoker met temperatuurregeling of een thermometer bij de hand, dan kun je de één-derde-twee-derde vuistregel gebruiken. Kook daarvoor twee derde van het water (100°C) en meng dit met één derde koud water (kraanwater). Zo krijg je ongeveer 75°C heet water.

Schritt 3: Umrühren und den Deckel aufsetzen.

Na het ingieten blijft een groot deel van de mate thee aan het oppervlak drijven en is het niet volledig met water bedekt. Roer daarom de mate na een paar seconden goed door, zodat alle blaadjes gelijkmatig met water worden bevochtigd en de mate-aroma’s zich optimaal in de French Press kunnen ontwikkelen.

Plaats vervolgens de deksel op de kan en duw de pers een klein stukje naar beneden, zodat alle blaadjes zich onder het wateroppervlak bevinden. Zo zorg je ervoor dat alle bestanddelen goed worden geëxtraheerd en dat de temperatuur constant blijft

[NL]French press Mate Tee schwimmt oben
[NL]Nun wird die Mate in der French Press zusammen gepresst.

Stap 4: De trektijd - Waar moet ik op letten?

Afhankelijk van hoe sterk en intens je je caámate wilt, laat je het 1-2 minuten trekken, zodat alle aroma’s zich optimaal kunnen ontwikkelen.Voor een mildere smaak laat je het 1 minuut trekken, voor een sterker aroma 2 minuten. Na de gewenste trektijd de pers langzaam en gelijkmatig helemaal naar beneden duwen, en klaar. Nu kun je genieten van je perfecte French Press Mate.

Let op de tijd: Trekt de mate te lang, dan wordt het sterk en bitter. Trekt het te kort, dan wordt het slap en waterig.

Tip: Wil je niet alles in korte tijd opdrinken, giet de rest dan in een thermosfles of een ander vat om overextractie te voorkomen.

Mate thee bereiden met de French Press – een stapsgewijze instructievideo

In deze video laten we je zien hoe je met de French Press snel en eenvoudig je mate thee kunt bereiden. Je hebt slechts een paar eenvoudige ingrediënten nodig: caámate, een French Press en een eetlepel. Leer hoe de watertemperatuur en de trektijd de sterkte en werking van je mate thee beïnvloeden.

Veel plezier met uitproberen en genieten!

Vaak gemaakte fouten en oplossingen voor het bereiden van mate in de French Press.

[NL]Patentzeichnung von Henri-Otto MAYER/ Jacques-Victor DELFORGE, 1852

De geschiedenis van de French Press.

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de French Press waarschijnlijk uit Frankrijk.
Het eerste patent voor deze manier van bereiden werd in 1852 ingediend door de Fransen Henri-Otto Mayer en Jacques-Victor Delforge. Veel later, in 1928 en 1933, dienden de Italianen Attilio Calimani en Giulio Monet hun verder ontwikkelde patenten in, die vooral het filter aanzienlijk verbeterden, zodat er geen fijne deeltjes meer langs de zijkanten van het filter konden ontsnappen. Dit was de voorloper van de moderne French Press zoals we die vandaag kennen.

Hoewel er wordt gedebatteerd over de oorsprong en wie hem heeft uitgevonden – de Fransen of de Italianen – staat één ding vast: de French Press is een uitstekende methode om een heerlijke, intense en volle mate thee te bereiden.

Conclusie: Bereiding van yerba mate thee in de French Press

De French Press is een echte klassieker en overtuigt door het eenvoudige gebruik, de snelle bereiding, het gemakkelijke schoonmaken en het geweldige smaakresultaat. Voor mij persoonlijk is het een goede aanvulling op de traditionele bereiding. ’s Ochtends of tussendoor, wanneer ik snel een mate wil zonder in te leveren op kwaliteit. Hoewel het een breuk met de traditie is, biedt de French Press voordelen die niet te ontkennen zijn. Met een paar eenvoudige tips en trucs kun je in slechts enkele minuten een uitstekende mate thee bereiden. Vind je het onhandig om met een kalebas, bombilla en thermosfles naar de sportschool te gaan of past het niet bij jouw stijl, maar wil je toch genieten van de bijzondere werking van mate? Dan is de French Press precies wat je nodig hebt. Ik wissel graag af en drink, afhankelijk van de situatie en de tijd, soms uit de kalebas en soms uit een kop uit de French Press. Uiteindelijk raad ik iedereen aan om nieuwsgierig te blijven en alles uit te proberen, zodat je jouw eigen manier vindt om yerba mate te drinken.